پیش دیابت، وضعیت بدن پیش از بروز دیابت است که به طور معمول در افرادی که مستعد بروز دیابت هستند، رخ میدهد. در این وضعیت، سطح قند خون بالاتر از حد معمول است، اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که به عنوان دیابت تشخیص داده شود. با این حال، این وضعیت بسیار جدی است و باید درمان شود تا از بروز دیابت و عوارض جانبی آن جلوگیری شود.
علائم پیش دیابت کدام اند؟
بسیاری از افراد با پیش دیابت هیچ علامت و نشانهای ندارند، با این حال برخی از علایم و نشانههای زیر ممکن است در برخی از این بیماران دیده شود:
- خستگی و سردرد
- بی خوابی و اضطراب
- افزایش سطح قند خون در آزمایشات خون
- افزایش وزن
- اختلالات دید
- درد و تورم در دستها و پاها
- افزایش فشار خون
- اختلالات گوارشی مانند اسهال و یبوست
عوامل خطر پیش دیابت
عوامل زیر خطر ابتلا به پیش دیابت را افزیش میدهد و زمینه ی بروز دیابت را فراهم میکند:
- فعالیت بدنی کم
- سابقه خانوادگی برای دیابت
- سن بالای 45 سال
- مصرف داروهای خاص مانند استروئیدها
- عدم تغذیه سالم و مصرف غذاهای پرچرب و شیرین
- چاقی و اضافه وزن به خصوص چاقی شکمی ( چاقی شکمی یا چاقی مرکزی خطرناک ترین نوع اضافه وزن است و ارتباط مستقیم با بیماری های قلبی و عروقی دارد)
طبق گفته ویکی پدیا زنانی که دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند و یا سابقه ابتلا به دیابت بارداری دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند.
تشخیص پیش دیابت
تشخیص این وضعیت با انجام آزمایشات خون انجام میشود. در صورتی که سطح قند خون شما بین 100 تا 125 میلیگرم در دسی لیتر باشد، شما با پیش دیابت مواجه هستید.
درمان پیش دیابت
درمان پیش دیابت شامل تغییرات در سبک زندگی و مصرف داروهای خاص، طبق تجویز پزشک است. تغییرات در سبک زندگی شامل افزایش فعالیت های بدنی، کاهش وزن، رعایت رژیم غذایی سالم و کاهش مصرف شیرینی و غذاهای چرب می باشد. در موارد جدی تر با توجه به تشخیص و تجویز پزشک از داروهای خاص برای کنترل وضعیت پیش از دیابت استفاده میگردد.
پیشگیری از پیش دیابت
برای جلوگیری از پیش دیابت، شما میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- یک سبک زندگی سالم برای خود انتخاب کنید که طبق این سبک، فعالیت های بدنی منظم و رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- در رژیم غذایی خود، از موادغذایی که پزشکتان به شما توصیه کرده استفاده کنید.
- شاید مهمترین نکته در پیشگیری از دیابت، خودداری از مصرف مواد شیرین و پرچرب است.
همچنین، فعالیت بدنی منظم و کاهش وزن نیز به کنترل و پیشگیری از پیش دیابت کمک میکند. در صورت داشتن عوامل خطر برای دیابت، مانند چاقی و اضافه وزن، سابقه خانوادگی ابتلا دیابت، سن بالای 45 سال و مصرف داروهای خاص و سابقه ابتلا به دیابت بارداری باید به طور منظم آزمایشات خون انجام داده و از مرض قند خون جلوگیری کنید.
همچنین، مصرف محصولات غذایی با فیبر بالا، مانند سبزیجات، میوهها، غلات و لبنیات کم چرب، به کنترل قند خون و پیشگیری از انواع دیابت کمک میکند. نکته بسیار مهم دیگر این است که باید از مصرف الکل و سیگار خودداری کرده و به نوشیدن آب بیشتر در روز توجه کنید.
اگر شما یا عزیزانتان در معرض خطر پیش دیابت هستید، باید با پزشک خود مشورت کنید و توصیههای او را رعایت کنید. همچنین، باید به طور منظم آزمایشات خون انجام داده و به صورت دورهای با پزشک خود ملاقات کنید و به کنترل قند خون و پیشگیری از انواع دیابت ادامه دهید. با رعایت این توصیهها، میتوانید به کنترل پیش دیابت و جلوگیری از عوارض جدی آن کمک کنید.
پیشنهاد الو دیابت: انواع دیابت و علت به وجود آمدن آن ها ، دیابت نوع یک و پیشگیری از آن، دیابت نوع دو و درمان آن، دیابت بارداری